Nijmegen - School’s cool Nijmegen zet zich al vijftien jaar in voor gelijke kansen in het onderwijs. “In al die jaren zijn zo’n duizend middelbare scholieren gekoppeld aan vrijwillige mentoren. En de succesformule van ‘positieve coaching voor alles wat met school te maken heeft’ is nog lang niet uitgewerkt. Het enthousiasme vanuit leerlingen en vrijwilligers is nog steeds even groot. Daar brengt corona geen verandering in”, aldus manager Femke Spoeltman.

School’s cool Amsterdam is als klein mentorproject in 1997 in stadsdeel Westerpark begonnen. Inmiddels is de succesformule overgenomen door zo’n dertig lokale vestigingen in het hele land onder de overkoepelende stichting School’s cool Nederland. Nijmegen is een van de grootste.

School’s cool Nijmegen is opgericht op 20 maart 2006 door oud-leraar Mia Schoffelen, jongerenwerker Sirin Goossens en Friso Jorritsma (overleden in 2019) naar een voorbeeld in Amsterdam. Kort na de oprichting werden zij bijgestaan door Resi Rieter en Marja Mulock Houwer.

Steuntje in de rug

“We zijn begonnen met het programma 12+, om jongeren een steuntje in de rug geven bij de soms lastige overgang naar de middelbare school”, vertelt Spoeltman. “Dat is een paar jaar geleden uitgebreid met de groep 14+, omdat er ook behoefte bleek aan mentoren voor wat oudere leerlingen.”

De wekelijkse coaching van de 14-plussers vindt meestal plaats op school en duurt gemiddeld een jaar. Bij de 12-plussers start het traject aan het eind van groep acht en het loopt tot de kerstvakantie in het tweede schooljaar. Bij deze groep vindt de begeleiding thuis plaats, zodat ook ouders met vragen bij de coach terecht kunnen.

Continuïteit

Programmaleider Christiane Jennekens van 12+: “Al hebben tijdens de coronacrisis de contacten natuurlijk noodgedwongen telefonisch of online plaatsgevonden. Een hele uitdaging, maar juist nu is continuïteit erg belangrijk.”

Goede match

Dat heeft ook mentor Lydia van Hal (27) ervaren. Ze begeleidt sinds september brugklasser David bij zijn overstap naar de middelbare school. “Het is online toch lastiger om in contact te blijven, maar sinds begin van de maand kan ik hem gelukkig weer bezoeken.” Van Hal ondersteunt David vooral op schoolgebied, “maar we ondernemen ook leuke dingen als trampolinespringen en mountainbiken. Hij praat heel open met me en het is een goede match.” Dat vindt David zelf ook: “Ik vind onze samenwerking fijn en het helpt mij ook heel goed.”

David is een van de ongeveer honderdveertig leerlingen die jaarlijks door hun school worden aangemeld voor coaching via School’s cool. Ook voor komend schooljaar zijn er al tientallen leerlingen aangemeld, die graag aan een mentor gekoppeld worden. De Nijmeegse stichting is dan ook altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Vrijwilligers gezocht

Christiane Jennekes: “We hebben in ons bestand veel trouwe vrijwilligers; sommigen zijn al tien jaar of langer bij ons als mentor. Maar we merken ook dat het coachen van scholieren aantrekkelijk is voor studenten en werkenden. Het is namelijk flexibel, kost ongeveer een uur per week en je krijgt goede begeleiding. Je maakt echt het verschil voor iemand en verbreedt ook nog eens je eigen horizon.”

Van Hal koos ook bewust voor School’s cool. “Ik zocht structureel vrijwilligerswerk waar ik echt resultaat van zag. Tegelijkertijd moest het makkelijk te combineren zijn met mijn werk én ook een ontwikkelkans voor mezelf bieden. Bij School’s cool komt dit allemaal samen.”