Ervaring van een vrijwillige mentor

Het verhaal van Daan met zijn mentor Tim

 

Daan start na de zomervakantie in de brugklas. Hij is aangemeld bij School’s cool, omdat hij het spannend vindt om de overstap te maken naar de middelbare school en wel wat hulp kan gebruiken bij het plannen van zijn huiswerk.

 

Tim heeft zich aangemeld als mentor bij School’s cool, omdat hij graag iets wil betekenen voor een jongere in Nijmegen. Naast zijn baan, maakt Tim graag een uur in de week vrij om langs te gaan bij een leerling die moeite heeft met het plannen van zijn huiswerk.

 

Na het intake gesprek dat Tim heeft gevoerd, wordt hij gekoppeld aan Daan. Dit op basis van hun gemeenschappelijke interesses; gamen, voetballen en auto’s. Daarnaast sluit de hulpvraag van Daan goed aan bij waar Tim kan ondersteunen.

 

Samen met iemand van School’s cool gaat Tim de eerste keer langs bij Daan en zijn ouders. “Best spannend”, zegt Tim. “Je komt bij mensen thuis die je helemaal niet kent en de kans is groot dat zij dingen net een beetje anders doen dan ik gewend ben. Dit maakte het juist ook leuk. Je leeft natuurlijk in je eigen bubbel en dit is een kans om eens een kijkje te nemen in de bubbel van een ander.”

 

Na de kennismaking plannen Daan en Tim de eerste afspraken in. Tijdens hun eerste ontmoetingen trappen ze een balletje, bekijken ze het huiswerk en maken ze wekelijks een planning. “Je bent de eerste weken vooral bezig om elkaar wat beter te leren kennen. Doordat ik Daan een op een spreek, krijg ik een goed beeld van zijn belevingswereld. Het is herkenbaar wat hij vertelt en leuk om te zien dat ik daar nu heel anders naar kijken dan toen ik zelf op de middelbare school zat.”

 

 

Over het verdere verloop van het mentoraat zegt Tim: “Gedurende het schooljaar zag ik Daan groeien, hij vond steeds meer z’n plek op de middelbare school. Ik ben soms zoekende geweest in wat ik precies voor Daan kon betekenen. Tijdens de intervisiebijeenkomsten, werd ik me ervan bewust dat het voor Daan al heel waardevol was dat er een uur in de week iemand was die aandacht had voor alleen hem. “

 

Of Tim het zou aanraden om mentor te worden bij School’s cool?:
“Wat is er leuker en mooier dan een jongere te ondersteunen bij zijn groei naar volwassenheid? Als ik daar met een uurtje in de week een bijdrage aan kan leveren, dan doe ik dat graag!”